x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Drupal features overzicht

Drupal is een modulair systeem, wat betekent dat het naar wens kan worden uitgebreid met extra functionaliteit door het toevoegen van modules. Er bestaan duizenden van deze uitbreidingsmodules, uitgebracht onder Open Source licentie, en waar door u gewenste functionaliteit nog niet in de vorm van een module bestaat, kunnen modules op-maat geschreven worden die deze functionaliteit bieden.

In onderstaand overzicht is geen onderscheid gemaakt tussen Drupal's core functionaliteit en functionaliteit die door uitbreidingsmodules wordt geboden. Bovendien is het overzicht niet compleet - doel is om een beeld te schetsen van de brede functionaliteit die door Drupal wordt geboden, als CMS, DMS, community platform, weblog, intranet platform en meer.

Algemeen

Een kwaliteit waarin Drupal zich onderscheidt van nogal wat andere (Open Source) web CM systemen is de flexibiliteit waarmee alle aspecten van de website kunnen worden aangepast aan de eisen van de website en website eigenaar. Zowel frontend (uiterlijk, look & feel, client-functionaliteit, toegankelijkheid) als backend (content types, wat wordt hoe en aan wie getoond, backend functionaliteit) zijn vrijwel alle elementen die tezamen de website vormen, aan te passen.

Hierdoor is Drupal een breed inzetbaar web platform, geschikt voor de kleine informerende website tot de uitgebreide corporate site die intranet, document management en zelfs project management integreert. Daarnaast beschikt Drupal over uitgebreide community mogelijkheden.

Toepassingen

De mogelijkheden van Drupal als CMS zijn uitgebreid. Van het eenvoudig editen van bestaande documenten dmv een WYSIWYG-editor, tot het aanmaken van complexe custom content types. Versioning, content staging, workflow en scheduled publishing zijn mogelijk.

Verder biedt Drupal CMS opties om afbeeldingen centraal op te slaan en zodoende te hergebruiken en deze te bewerken (resize, scale, crop) en alle documenttypen als bestandsbijlagen te (her)gebruiken.

Drupal heeft een aantal krachtige community eigenschappen. Weblog, forum, chat, gastenboek en Wiki-achtige voorzieningen komen met de core functionaliteit of zijn eenvoudig als module te inplementeren. Daarnaast biedt Drupal voorzieningen voor onder meer polls, groupware, foto galleries en het versturen van nieuwsbrieven.

De verfijnde mogelijkheden voor gebruikersrollen en -permissies samen met de workflow- en DMS mogelijkheden maken Drupal geschikt als intranet platform.

Drupal is (binnen zekere grenzen) geschikt om toegepast te worden als Document Management System.

Performance

Drupal beschikt over verschillende caching niveaus. Load balancing is mogelijk.

Veiligheid

Op alle niveaus binnen Drupal, zowel in de code als op gebruikersniveau, wordt aan veiligheid hoge prioriteit gegeven.

De Drupal developers community kent sinds 2006 een security team, dat zich continu bezighoudt met aspecten rond de veiligheid van de Drupal programmacode. Dit houdt onder meer in het voortdurend evalueren van de code, het signaleren en tot een oplossing brengen van veiligheidsproblemen en het voorlichten van programmeurs over veilige code.

Op gebruikersniveau kent Drupal een fijnmazig permissiesysteem, waarbij per rol, gebruiker en content-type permissies kunnen worden ingesteld.

Taxonomie

Een eigenschap waar Drupal met name beroemd om is zijn z'n taxonomie-mogelijkheden.
Taxonomie is -strict gesteld- de wetenschap van classificatie. In de context van content management: een methode om content te organiseren / structureren, en wel zodanig dat deze maximaal toegankelijk is. Het kan gezien worden als tegenhanger van het traditionele hiƫrarchisch structureren van informatie.

Taxonomie in Drupal ondersteunt een willekeurig aantal vocabulaires en de mogelijkheid zowel thesaurische als taxonomische relaties binnen vocabulaires aan te leggen. Vocabulaires kunnen vastgelegd worden of d.m.v. gebruikersinput (free tagging) ontstaan.
Waar het gaat om taxonomie is Drupal waarschijnlijk het best geƫquipeerde OS CMS dat momenteel beschikbaar is.

Ondersteuning

drupal.org biedt veel algemene gebruikersinformatie en fora in het engels. drupal-webdesign.nl biedt voor klanten een handleiding waarin het algemene gebruik van door ons ontwikkelde Drupal websites wordt uitgelegd.