x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Drupal FAQ

Content management

Ik wil content exporteren naar PDF-formaat. Kan dat met Drupal?

Ja.

Drupal kan in principe content exporteren naar elk gewenst formaat. Voor sommige uitvoerformaten bestaan kan-en-klare oplossingen in de vorm van modules.

Voor exporteren naar PDF zijn er bestaande oplossingen, die relatief eenvoudig kunnen worden geimplementeerd.

Is er een grens aan het aantal pagina's binnen een Drupal website?

Er is technisch gezien geen grens aan het aantal content-eenheden dat een Drupal installatie kan bevatten. Er zijn vele voorbeelden bekend van Drupal websites die honderdduizenden of zelfs miljoenen pagina's bevatten. Een voorbeeld is drupal.org, met meer dan 600.000 pagina's.

De capaciteit die een Drupal installatie aankan, hangt van veel verschillende factoren af: de manier waarop de Drupal site zelf is geconfigureerd, maar ook de server-omgeving, de hardware en software. 

Wat is Content Management?

Content management is het op systematische wijze beheren (plannen, ontwikkelen, onderhouden, distribueren en preserveren) van de content binnen een organisatie.

Het begrip content is in dit verband een zeer breed begrip; het kan gaan om webpagina's, nieuwsbrieven, promotievideo's en dergelijke zaken die bedoeld zijn om in de openbaarheid te worden gebracht, maar ook om memo's, vergaderstukken, jaarverslagen, planningen, oftewel interne content.

Als tegenwoordig wordt gesproken over content management dan wordt daarmee vaak het beheer van de webcontent bedoeld, de content die wordt gepubliceerd op internet of intranet sites. Een CMS (Content Management Systeem) is in dat verband de software applicatie waarmee de content op inter- of intranet wordt aangemaakt, onderhouden en gepubliceerd.

Webbureau Holland

Hoe kan ik contact opnemen met Webbureau Holland?
Ik wil meer weten over Webbureau Holland

Al ruim 12 jaar, sinds de oprichting van Drupal, zijn wij gespecialiseerd in open source CMS Drupal. Wij behoren tot de eerste Drupal bureau's die Nederland kent.

Wij zijn een klein team van 7 Drupal developers. Wij ontwerpen en ontwikkelen eenvoudige maar ook hoogwaardige complexe Drupal systemen. We hanteren korte lijnen en gedurende het project heb je direct contact met de Developer(s). 

Wij werken voor kleine-, middelgrote-, en grote bedrijven. Ook bekende merken (TNT, Rabobank, ASR en NS), overheden, internationale ondernemingen, universiteiten en zorginstellingen kiezen voor Webbureau Holland (zie portfolio). 

Meer weten over Webbureau Holland? Lees de pagina Over ons »

Kan ik bij jullie ook terecht voor andere systemen, zoals een Magento-, Wordpress of Zope website?

Nee, Webbureau Holland is al sinds ruim 12 jaar helemaal gespecialiseerd in het werken met het Drupal platform.

Alleen door een volledige focus op Drupal development kunnen we onze hoge mate van expertise handhaven en zijn we in staat om voor vrijwel elk online probleem een oplossing te realiseren.

Updates & upgrades

Welke update-plannen biedt Webbureau Holland?

Wij bieden de volgende update plannen:

1. Eenmalige update

Je hebt een update van je Drupal installatie(s) nodig, bijvoorbeeld van 7.43 naar 7.44, en wil je niet vastleggen op een abonnement voor langere tijd. Wanneer je contact met ons opneemt dan inventariseren wij de te verwachte werkzaamheden, doen vooraf een prijsopgave en plannen in overleg de update in. 

2. Geplande updates

Bij geplande updates worden voor de duur van een jaar het door jou gewenste aantal updates vooraf ingepland. Stel dat je 4 updates per jaar wilt, dan wordt vooraf afgesproken dat deze bijvoorbeeld plaatsvinden in januari, april, juli en oktober. 

Geplande updates moeten soms -bij acute veiligheidsproblemen- worden aangevuld met een Eenmalige update.

3. Doorlopende updates

Wanneer je kiest voor doorlopende updates dan zorgen wij dat je website voortdurend is geupdate met de meest actuele Drupal core- en module-updates, ongeacht hoeveel dat er zijn en hoe vaak ze verschijnen. Alle updates worden steeds binnen 24 uur na verschijnen toegepast.

Dit update plan biedt het hoogste niveau van veiligheid en de zekerheid dat je Drupal installatie maximaal vrij is van bugs.

Doorlopende updates hebben in principe een looptijd van een jaar.

 

Hoe vaak moet een Drupal website worden ge-update?

Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. De frequentie waarmee je besluit om updates voor je Drupal site te laten uitvoeren is afhankelijk van allerlei zaken, waarvan dit enkele belangrijke punten zijn:

  • Wat is het risicoprofiel van je website?  
    Met andere woorden, hoe kwetsbaar is je site voor hackers en andere kwaadwillenden? Maken veel ingelogde gebruikers met verschillende permissieniveaus gebruik van de site, worden persoonlijke gegevens op de server opgeslagen, worden op de website zelf creditcardbetalingen afgehandeld? Dit zijn typisch enkele zaken die het risicoprofiel van je site verhogen.
       
  • Wat is het risicoprofiel van je bedrijf?   
    Het zal duidelijk zijn dat bijvoorbeeld een landelijk bekende bank meer risico loopt op acties van kwaadwillenden dan de lokale feestwinkel. Bovendien zou voor eerstgenoemde de (reputatie)schade veel groter zijn.
       
    Met name hebben die bedrijven een hoog risicoprofiel die:
    - Grote bekendheid hebben
    - Controversiele (politieke) standpunten vertegenwoordigen
    - Data herbergen die geldwaarde vertegenwoordigen

Waar we voor brochure-achtige websites vaak adviseren om deze 2x per jaar te laten updaten, zullen we frequentere updates aanraden naarmate het risicoprofiel van bedrijf en website hoger zijn. 

De optie met de hoogste waarborg wat betreft veiligheid zijn onze doorlopende updates, waarbij alle updates (core en contrib) steeds binnen 24 uur na verschijnen worden doorgevoerd in je site.

Wat is het verschil tussen een update en een upgrade?

In Drupal-termen is er een verschil tussen een update en een upgrade. Hieronder de beide begrippen uitgelegd.

Update

Een update brengt een site van de ene minor versie naar de volgende minor versie. Voor een Drupal 7 site bijvoorbeeld van versie 7.54 naar 7.55. Voor een Drupal 8 website bijvoorbeeld van versie 8.3.2 naar 8.3.3.

Updates verschijnen met regelmaat, sinds het verschijnen van Drupal 8 tweemaal per maand. Deze updates bevatten bug fixes en nieuwe features en lossen security-problemen op.  

Updates zijn backward compatible, dat wil zeggen dat na een update de site zonder verdere aanpassingen goed blijft functioneren. 

Het regelmatig implementeren van updates wordt doorgaans geregeld in een onderhoudsovereenkomst.

Upgrade

Een upgrade brengt een site van de ene major versie naar de volgende. Bijvoorbeeld van Drupal 7 naar Drupal 8. Het verschil tussen major versies is veel groter dan tussen minor versies. Zo is tussen Drupal 7 en 8 een groot deel van de Drupal software geheel herschreven.

Upgrades zijn niet backward compatible. Dit betekent dat voor een upgrade van je website de nodige aanpassingen nodig zijn om deze na de upgrade weer goed te laten functioneren. 

Zie ook 

Ik heb een Drupal 6 website. Wat moet ik doen?

Geen nood! Weliswaar is een website die vandaag nog draait op Drupal 6 een probleem, maar problemen kunnen worden opgelost. Wel is het zaak om dit probleem met de grootst mogelijke spoed aan te pakken.

Opeenstapeling van onveiligheden

Drupal 6 bereikte End Of Life op 24 februari 2016. Dit betekent dat sinds die datum geen security updates meer worden uitgebracht. Daarnaast is Drupal 6 niet volledig compatibel met PHP versie 7, wat betekent dat je website per definitie op het eveneens verouderde en onveilige PHP 5 draait. Een opeenstapeling van onveiligheden dus.

'Probably hacked'

En omdat je site al 3 jaar in deze onveilige staat draait en bloot staat aan alle gevaren van het kwaadwillend deel van het internet, kunnen we niet anders dan hem de status van probably hacked toekennen, oftewel: waarschijnlijk geinfecteerd. 

Daarmee krijgt de website bij ons dezelfde behandeling die een website krijgt waarvan we weten dat deze gehackt is: in een geisoleerde serveromgeving wordt de site gedurende langere tijd gemonitord terwijl de codebase en de database worden onderzocht op onregelmatigheden. Gevonden problemen worden verwijderd.

Als uiteindelijk de site de status schoon krijgt kan alsnog de upgrade naar Drupal 7 worden uitgevoerd.

Als opnieuw beginnen geen optie is...

Bovenstaande route is lang (tenminste 3 maanden), arbeidsintensief en daarmee kostbaar. In het geval van een relatief eenvoudige website is het in alle gevallen dan ook aan te raden om met een schone lei, een nieuwe website, te beginnen. Maar als om welke reden dan ook dit geen optie is, is het prettig om te weten dat er oplossingen bestaan!

 

Drupal security

Waar kan ik Drupal veiligheids-aanbevelingen lezen?

Servicepagina's

De belangrijkste veiligheids-aanbevelingen worden door ons gepubliceerd op de Service pagina (sinds augustus 2015).
Dit gaat met name om de critical en highly critical aanbevelingen voor Drupal core en de meestgebruikte uitbreidingsmodules.

Drupal security advisories

Voor een compleet overzicht van alle waarschuwingen en aanbevelingen die door het Drupa security team worden uitgebracht kunt u ook de volgende pagina's volgen (deze kunnen nogal technisch van aard zijn):

Advies en informatie

Voor specifiek advies of informatie over de veiligheidssituatie van uw website(s) kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@webbureauholland.nl of +31(0)640221185.

Wat kan ik (laten) doen om mijn Drupal website veilig te houden?

In het artikel Tips voor een veilig Drupal webproject vindt u een aantal tips en adviezen om uw Drupal website of applicatie veilig te houden.

Lees hier het artikel »

Wat maakt Drupal een veilig systeem?
  • Drupal wordt wel Secure by design genoemd
    Wat zoveel wil zeggen als: ‘ontworpen met de veiligheid van het systeem voorop gesteld’
     
  • Drupal plukt de (security)vruchten van de Open Source cultuur
    De grote en actieve user base fungeert als levensgroot testpanel; bugs en veiligheidsproblemen worden in de praktijk doorgaans snel opgemerkt en gemeld. Wanneer een security probleem wordt ontdekt dan staan in theorie tienduizenden ontwikelaars klaar om dit snel op te lossen.
      
  • Drupal heeft een dedicated Security Team
    De Drupal Association kent een Security Team, bestaande uit ongeveer 40 personen die zich continue bezig houden met het auditen en verbeteren van de veiligheid van Drupal core en de contributed modules.
      
  • Drupal kent goed-gedocumenteerde Best Practices en aanbevelingen voor developers
    De online Drupal documentatie verschaft een grote hoeveelheid Best Practices en aanbevelingen, niet alleen voor Drupal developers maar ook voor website beheerders. Deze documentatie bevat niet alleen zaken die je pro-actief zou moeten doen, maar ook de zaken die je niet zou moeten doen.
      
  • Er bestaat een groot aantal security-ondersteunende modules
    Drupal kent een groot aantal contributed modules die kunnen helpen bij het veilig maken en houden van je Drupal webproject.

Overig

Is er een koppeling mogelijk van Drupal met ...?

Het antwoord op deze vraag is 'Ja, die koppeling is mogelijk'.

Want welke online of offline applicatie u ook invult op de plaats van de puntjes, zolang deze beschikt over een API of andere import/export-optie is een koppeling met Drupal mogelijk. 

Drupal beschikt over een uitgebreide Application Programming Interface die -zeker sinds Drupal 8- het platform de flexibiliteit geeft om in praktisch elke omgeving ingezet te worden als front- mid- of backend.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Boekhoud-, facturering en voorraadbeheersoftware
  • CRM- en salesbeheer toepassingen
  • Mobiele applicaties
  • Webwinkel software
  • Documentatiebeheersystemen
  • Remote authentication
  • Verhuursoftware
  • ERP systemen
  • Meer...

Zie ook het 2-delige artikel Drupal third-party software integratie.