x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Ik heb een Drupal 6 website. Wat moet ik doen?

Geen nood! Weliswaar is een website die vandaag nog draait op Drupal 6 een probleem, maar problemen kunnen worden opgelost. Wel is het zaak om dit probleem met de grootst mogelijke spoed aan te pakken.

Opeenstapeling van onveiligheden

Drupal 6 bereikte End Of Life op 24 februari 2016. Dit betekent dat sinds die datum geen security updates meer worden uitgebracht. Daarnaast is Drupal 6 niet volledig compatibel met PHP versie 7, wat betekent dat je website per definitie op het eveneens verouderde en onveilige PHP 5 draait. Een opeenstapeling van onveiligheden dus.

'Probably hacked'

En omdat je site al 3 jaar in deze onveilige staat draait en bloot staat aan alle gevaren van het kwaadwillend deel van het internet, kunnen we niet anders dan hem de status van probably hacked toekennen, oftewel: waarschijnlijk geinfecteerd. 

Daarmee krijgt de website bij ons dezelfde behandeling die een website krijgt waarvan we weten dat deze gehackt is: in een geisoleerde serveromgeving wordt de site gedurende langere tijd gemonitord terwijl de codebase en de database worden onderzocht op onregelmatigheden. Gevonden problemen worden verwijderd.

Als uiteindelijk de site de status schoon krijgt kan alsnog de upgrade naar Drupal 7 worden uitgevoerd.

Als opnieuw beginnen geen optie is...

Bovenstaande route is lang (tenminste 3 maanden), arbeidsintensief en daarmee kostbaar. In het geval van een relatief eenvoudige website is het in alle gevallen dan ook aan te raden om met een schone lei, een nieuwe website, te beginnen. Maar als om welke reden dan ook dit geen optie is, is het prettig om te weten dat er oplossingen bestaan!