x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

E-commerce: Payment Service Providers

De inleiding

Bij het opzetten van een webshop komt veel kijken. Denk hierbij aan de manier waarop je wilt dat de klant kan betalen (betaalmethode) en het uitzoeken van een payment service provider (psp).

Een payment service provider is een bedrijf dat online betalingen afhandelt. Ze zijn een tussenpersoon tussen jou en de klant. Een psp maakt het mogelijk om verschillende betaalmethoden, bijvoorbeeld iDEAL, PayPal en achteraf betalen, op je site aan te bieden zonder dat je bij elke methode een apart contract aangaat. Je hebt één account waar je alle betalingen kan volgen. Voor jou als (beginnend) ondernemer wel zo overzichtelijk.

Veel aanbieders

Zodra je een payment service provider gaat uitzoeken merk je dat er heel veel aanbieders zijn. De verschillen tussen de diverse providers zitten hem vooral in de betaalmethoden, zowel binnen- als buitenlandse, die ze aanbieden en de transactiekosten die ze vragen.

Het is vooral voor jezelf van belang dat je goed op onderzoek uitgaat naar welke provider er bij jouw webshop past. Bij sommige psp’s is het zo dat je zelf je pakket kan samenstellen, terwijl sommige alleen maar één methode aanbieden.

Sommige banken zoals, de rabobank ING of SNS Bank, bieden zich ook aan als payment service provider. Hierbij wordt alleen Ideal aan als betaalmethode aangeboden.

De ABN Amro is in per 1 maart 2016 op dit gebied samen gegaan met de European Merchant Services (EMS) en First Data. Met z’n drieën zijn ze de payment service provider Multi payment services gestart. Wanneer je besluit om met deze psp in zee te gaan dan wordt je klant bij de EMS.

Grootste namen

De drie grootste namen op dit gebied zijn:

  • Ayden is een Nederlands bedrijf dat in 2006 is opgericht door mensen die jarenlange ervaringen hadden in de betalingsindustrie. Inmiddels hebben ze 12 kantoren verspreidt over de wereld.
     
  • Buckeroo is de afgelopen drie jaar door Emerce uitgeroepen tot de beste payment service provider. Doordat Buckeroo sinds januari 2012 een onderdeel is van Intrum justitia, zijn de expertises van beide bedrijven gecombineerd en kunnen ze naast hun expertise in online betalen je ook bijstaan op het gebied van invorderingen.
       
  • Mollie heeft meer dan 29.000 klanten. Dit Nederlandse bedrijf onderscheidt zich van de anderen doordat je hier geen abonnementskosten hoeft te betalen.

Naast deze drie heb je nog veel meer bedrijven zoals ICEPAY, Docdata Payments, Brainpoint en Cardgate.