x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

7 vragen over Drupal 8

Wat is Drupal 8?

Drupal 8 is meest recente major versie van Drupal. Het verschijnen ervan is niet ongemerkt voorbijgegaan. Waarom?

Omdat Drupal 8 een groot aantal vebeteringen meebrengt ten opzichte van de vorige Drupal versies.

Zo is Drupal 8 geheel mobile ready. Frontend zowel als backend! Content auteurs hebben het bovendien makkelijker dan ooit, dank zij bijvoorbeeld in-place editing. Meertaligheid en HTML5 zitten bij Drupal 8 tot in de haarvaten. Om nog maar te zwijgen van alle verbeteringen voor ontwikkelaars, waardoor deze nog sneller, meer gestandaardiseerd en dus doeltreffender en kosteneffectiever kunnen werken, iets wat u als website eigenaar en ondernemer in uw portemonee merkt!

Volgens Dries Buytaert, oprichter van de Drupal gemeenschap, zijn in Drupal 8 maar liefst 200 verbeteringen doorgevoerd t.o.v. Drupal 7.

Is Drupal 8 al inzetbaar?

Ja, de eerste stable release van Drupal 8 is in november 2015 verschenen en dus inzetbaar voor uw productie-omgeving.

We moeten hier echter nog wel enkele kanttekeningen bij maken:

  • Drupal 8 is op dit moment natuurlijk minder mature dan Drupal 7. Anders gezegd: het heeft zich nog niet volop bewezen en zeker niet als platform voor grote en complexe webprojecten. Het is daarom niet 100% uitgesloten dat in dergelijke projecten hier of daar nog een kinderziekte opduikt.
       
  • Voor veel van de gangbare uitbreidingsmodules bestaat nog geen Drupal 8 versie. Dit zou -opnieuw vooral in de grotere en complexere sites en appicaties- kunnen betekenen dat nog niet alle vereiste functionaliteit voorhanden is in Drupal 8.

Om deze redenen adviseren we om op dit moment Drupal 8 vooral in te zetten voor de minder-grote en niet-al-te-complexe websites.

Vraagt u zich af of Drupal 8 voor uw project een goede opties is? Neem dan gerust eens contact op om dit te overleggen.

Moet ik mijn Drupal 7 website upgraden?

Nee, dit moet niet en is op dit moment (zie de vraag hierboven) in sommige gevallen nog niet verstandig. Drupal 7 zal nog een lange tijd ondersteund worden naast Drupal 8 dus er is op dit moment geen reden om te haasten.

Wel zou het kunnen dat u goede redenen heeft voor een upgrade en daarom besluit tot de overgang naar Drupal 8. Bijvoorbeeld omdat u features mist in uw Drupal 7 website die wel mogelijk zijn in Drupal 8.

Wanneer de tijd nadert dat de ondersteuning voor Drupal gaat vervallen dan leest u daar op onze website meer over. 

Wat betekent het verschijnen van Drupal 8 voor mijn Drupal 6 website?

Met het verschijnen van Drupal 8 vervalt korte tijd daarna de ondersteuning voor Drupal 6. Om precies te zijn op 24 februari 2016. Vanaf die datum zullen vanuit de Drupal community geen bug- en security fixes meer verschijnen voor Drupal 6.

Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat uw website of webapplicatie vanaf die dag zal worden getroffen door veiligheidslekken en bugs. Maar de kans zal toenemen omdat de normale vangnetten, namelijk dat de Drupalgemeenschap problemen snel signaleert en oplost, wegvallen

Ons advies is om zeker geen Drupal 6 projecten meer op te starten en om in het geval van een bestaande Drupal 6 website serieus na te gaan denken over een upgrade.

Bestaan er al Drupal 8 websites?

Jazeker! Drupal.org heeft een korte lijst samengesteld van meer en minder belangrijke websites die de stap naar Drupal 8 al hebben gemaakt. Klik hier voor de Drupal 8 early adopters lijst.

Is Drupal 8 alleen bedoeld voor grote websites?

Drupal 8 is zeer geschikt voor grote websites. Maar Drupal is ook zeer geschikt voor kleine websites. 

Vandaar dat we onder de ruim 1.000.000 Drupal sites en applicaties die er wereldwijd bestaan, zowel kleine persoonlijke sites en websites van kleine ondernemingen en non-profits vinden, als corporate sites van fortune-500 ondernemingen en overheden.   

Waar kan ik me laten adviseren over Drupal 8?

Webbureau Holland heeft 11 jaar ervaring met het ontwikkelen op het Drupal platform. En zoals u van ons mag verwachten zijn wij volledig op de hoogte van alle ins-en-outs rond Drupal 8.

Heeft u vrijblijvend advies nodig over een project in wording of denkt u over het upgraden van een bestaand project? Neem gerust eens contact op via contact@webbureauholland.nl of +31(0)640221185

We staan u graag te woord!