x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Je website in de vakantie: 8 handige tips
Gepost op 6 juli 2017

Als internet-ondernemer of webshop-eigenaar gaan je zaken gewoon door tijdens je vakantie. Hieronder wat tips om deze periode zonder kleerscheuren door te komen terwijl de bereikbaarheid en veiligheid van je website en natuurlijk jouw vakantierust maximaal zijn gewaarborgd.  

Stel een technisch beheerder aan

Door een technisch beheerder aan te stellen voor de duur van je vakantie zorg je ervoor dat er snel iemand staande bij is op het moment van technische problemen rond je website.

Een goede en snelle telefoon- en internetverbinding zijn niet gegarandeerd wanneer je in de binnenlanden van Thailand zwerft of zelfs wanneer je aan het strand van Petten ligt. Het kan dan prettig zijn dat er iemand in Nederland is die in geval van problemen snel kan inloggen op de site of contact kan opnemen met de webhoster.

De technische beheerder kan een bureau zijn of iemand uit de eigen kring. 

Test voor je vertrekt

Test tijdig voor je vakantie alle belangrijke functionaliteit van je site. Hapert er iets dan heeft je developer voldoende tijd om dit op te lossen. Op deze manier verklein je de kans dat je tijdens je vakantie voor problemen komt te staan die snel ingrijpen noodzakelijk maken.

Ga compleet op pad

Zorg dat je alle inloggegevens bij je hebt als je op vakantie gaat. Denk aan:

  • Drupal inloggegevens
  • SFTP / SSH inloggegevens
  • Inloggegevens van je controle panel
  • server- en inloggegegevens van al je mailadressen
  • Contactgegevens van je developer / bureau
  • Contactgegegevens van je webhoster

Veiligheid voorop

Op vakantie ben je al snel aangewezen op openbare WIFI-netwerken bij het werken aan je site. Deze zijn zelden veilig. Beter is het gebruik van een VPN.

Gebruik voor communicatie met je servers en site geen FTP (zeer onveilig) maar alleen SFTP of liever nog SSH met keypairs. Zorg ervoor dat je mailservers alle gebruik maken van SSL en je mailclients ook.

Stel een out-of-office reply in

Ben je een eenmanszaak of blijft er niemand achter op de zaak? Stel dan een out-of-office reply in op je E-mail. 

Dit ontslaat je van de druk om doorlopend mails van klanten en relaties te beantwoorden wat de vakantierust natuurlijk niet bevordert. Je klanten krijgen direct een automatische reactie en weten dat het uiteindelijke antwoord met goede reden even op zich kan laten wachten.

Jij kunt bijvoorbeeld 's avonds in alle rust de mailcorrespondentie afhandelen.

Is je site mobiel bruikbaar?

Doorgaans zal tijdens de vakantieperiode het bezoek aan je site van desktop computers en laptops afnemen ten gunste van mobiele apparaten (vooral smartphones en tablets). Tenslotte gaan je klanten en relaties ook op vakantie!

Zorg er daarom bij voorkeur voor dat je vóór de vakantietijd je website volledig responsive hebt laten maken zodat de site optimaal bruikbaar is op mobiele apparaten.

Content even geen king

Tijdens de zomervakantie kan je traffic gemakkelijk met 20% tot 30% teruglopen. Je klanten zijn immers ook op vakantie.

Het is daarom niet nodig en zelfs af te raden om je tot het uiterste in te spannen om nieuwe content te publiceren. Dit geldt ook voor acties en bijvoorbeeld nieuwsbrieven. Beter is het om deze te bewaren voor na de vakantie wanneer het effect ervan weer maximaal is. 

Wil je toch het één en ander publiceren maar zonder dat dit ten koste van de vakantierust gaat? Overweeg dan voor je Drupal site om een vorm van scheduled publishing te gebruiken. Hierbij voer je .voor je vakantie de content in op je website en deze wordt gepubliceerd op vantevoren door jou ingestelde momenten.

Tenslotte: geniet van je vakantie!

Maar dit punt spreekt voor zich, nietwaar..?