x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Alle vernieuwingen in Drupal 8 op een rij
Gepost op 15 januari 2017

Mobile ready en mobile first

Een belangrijk focusgebied tijdens de ontwikkeling van Drupal 8 waren alle features die te maken hebben met het mobile-friendly internet. Terwijl wereldwijd een explosie van mobiele devices plaatsvindt wil Drupal aanwezig blijven in de voorste linies.

Vanaf de installer tot de admin pagina's en zelfs de in-place editor, zijn ontworpen en ontwikkeld om uitstekend te functioneren op de kleinste schermen. Drupal 8 is ontworpen met mobile als uitgangspunt. Vandaar: Mobile First.

Om niet alleen de mobiele wereld van dit moment maar ook de verwachte mega-hoeveelheid internet-enabled devices van de komende 5 jaar te bedienen, integreert Drupal 8 responsive design in alle aspecten van het systeem. Zo zijn alle core themes responsive, is er out-of-the-box ondersteuning voor responsive images en tables terwijl kleine maar niet minder belangrijke features zoals een responsive admin toolbar het mobiele verhaal compleet maken.

Accessibility is daarbij niet uit het oog verloren, zodat alle new-and-shiny features even bruikbaar zijn op bijvoorbeeld een screenreader als op een beeldscherm.

Verbeteringen voor content auteurs

Het zijn met name de content auteurs voor wie het werken met Drupal dagelijkse praktijk is. Niet voor niets lag tijdens de ontwikkeling van Drupal 8 juist daar een belangrijke focus.

Drupal 8 komt standaard met WYSIWYG editor (CKEditor). De nieuwe widgets feature, die speciaal voor Drupal is ontwikkeld, maakt allerlei extra's mogelijk. Denk aan eenvoudig bewerkbare image captions en een drag-and-drop voorziening voor CKEditor's admin interface. Daarnaast is Drupal 8's WYSIWYG functionaliteit eenvoudig uit te breiden door andere contrib modules.

Drupal 8 brengt in-place editing, waarme auteurs rechtstreeks in de frontend hun aanpassingen maken, niet alleen webpagina's maar ook gebruikersprofielen, custom blocks en meer.

De nieuwe Drupal ondersteunt draft revisions, brengt een verbeterde layout voor content-aanmaakschermen en een opgefrist admin theme.

Acquia, de internationale Drupal consultant, heeft een belangrijke bijdrage gelevert aan de verbeterde auteurservaring in Drupal 8. Het bureau maakte een uitgebreide analyse van bestaande open source en proprietary concurrenten, waarvan de resultaten direct ten goede kwamen aan Drupals core ontwikkelaarsteam .

Meertaligheid

Meer dan 1000 ontwikkelaars hebben hun bijdrage geleverd aan één vande belangrijkste aandachtsgebieden in Drupal 8: meertaligheid.

Meertaligheid is niet langer "bijzaak" in Drupal. Al direct bij installatie stelt Drupal automatisch, op grond van de gebruikte webbrowser, een installatietaal voor terwijl vervolgens de actuele versie van alle benodigde taalbestanden automatisch worden gedownload en geinstalleerd.

Drupal ondersteunt links-naar-rechts zowel als rechts-naar-links talen zoals Arabisch en Hebreeuws. Engels is niet langer de standaardtaal in Drupal; dat kan elke taal zijn die de gebruiker selecteert.

Tot en met Drupal 7 was meertaligheid een optie die vaak tot wel 30 verschillende contrib modules vereiste, elk met hun eigen -soms verwarrende- configuratie. In Drupal 8 is al deze functionaliteit teruggebracht in 4 core modules. Tesamen zorgen deze 4 overigens voor meer en bovendien beter beheerbare functionaliteit.

Alles is vertaalbaar in Drupal 8 - dus niet alleen content maar ook syteeminstellingen, blocks, gebruikersprofielen en views. Daarnaast is een hoop effort gegaan naar een beter geintegreerde en gebruiksvriendelijkere vertalings user interface.

Alles HTML5

XHTML heeft afgedaan als markup standaard, zo ook in Drupal 8. Al Drupal's HTML output is geconverteerd naar HTML5.

Naast tags als <main>, <header> en <nav> kun je voortaan ook de bekende "nieuwe" formuliervelden tegenkomen als email, date, tel, die onder andere zorgen voor targeted user interfaces op mobiele devices, wat voor mobiele gebruikers een usability-verbetering kan betekenen. CSS3 zorgt voor de nodige frontend verbeteringen.

Drupal 8 is uitgerust met de RDFa module die zorgt dat binnen HTML5 schema.org markup wordt gegenereerd. Met name zoekmachines kunnen hiermee beter informatie van websites extraheren, wat tenslotte de vindbaarheid van de website ten goede kan komen. Daarnaast streeft Drupal 8 ernaar om WAI's accessibility aanbevelingen zoveel mogelijk toe te passen.

De jQuery library is niet langer alleenheerser op frontend gebied; andere libraries, zoals Modernizr, Underscore.js, Backbone.js, maken standaard deel uit van Drupal 8 om voor zowel de frontend-ontwikkelaar, de content auteur als de website bezoeker de maximale "HTML5 ervaring" te laten genieten.

Configuration management: van ontwikkelserver naar live server

Configuratiemanagement was een heikel punt tot en met Drupal 7. Aanpassingen gemaakt op een development server overbrengen naar de live server was vaak een moeizaam proces. De Features module bracht daar tot op zekere hoogte verbetering in maar voor zaken als vertalingen bleef veel handwerk nodig.

In Drupal 8 is configuration management een fluitje van een cent geworden, met alle deployment-voordelen van dien. De complete configuratie van een website kan met enkele muisklikken worden geexporteerd en in een andere site worden geimporteerd.

Drupal 8's configuratiemanagement maakt gebruik van YML tekstbestanden, wat de weg opent naar versiebeheer en eenvoudiger werken in teamverband.

Vaarwel Blog, Dashboard, Open ID, Overlay, PHP filter, Poll, Profile, Trigger, Garland en meer...

Er komen niet alleen zaken bij in Drupal 8, er verdwijnen er ook een paar. Zoals de blog, de PHP Filter module, de Overlay module en het Garland theme.

Sommige zaken verdwijnen omdat ze, hoewel op zich uitstekende modules, feitelijk niet tot de core van Drupal zouden moeten behoren. Een voorbeeld hiervan zijn de Blog en de Poll modules. Andere verdwijnen omdat gebruik niet langer moet worden aangemoedigd. Een voorbeeld daarvan is de PHP Filter module.