x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Daarom is Drupal 7 beter!

6 van de belangrijkste verbeteringen in Drupal 7

Drupal werkt goed, Joomla oogt goed. Deze uitspraak was tot en met Drupal versie 6 misschien waar, vanaf Drupal 7 is dit definitief verleden tijd en kunnen we zeggen: Drupal werkt goed en Drupal oogt goed.

Onderstaand een blik op de verbeteringen in de nieuwe Drupal-versie, die begin december 2011 wordt verwacht.

1. Verbeterde usability

Gebruiksvriendelijkheid (of usability) was het centrale uitgangspunt bij de ontwikkeling van Drupal 7. In de beheer-sectie komt dit met name in drie punten duidelijk naar voren:

De beheerfuncties zijn beter gestructureerd en gegroepeerd. Wie in Drupal 6 nog wel eens in verwarring kon zijn over vragen als 'Moet ik nu in Site beheer of Site constructie zijn om dat blok te verplaatsen?', vindt in Drupal 7 aanzienlijk gemakkelijker zijn weg. De structuur van de beheerfuncties in Drupal is het resultaat van grondige en langdurige discussie en onderzoek.

Wie vertrouwd is met de module Administration menu kent het principe al: de toolbar in Drupal 7 is overal en altijd zichtbaar bovenaan het scherm en houdt zo alle functionaliteit voor de beheerder bij de hand. Aardige toevoeging aan de toolbar is de Snelkoppelings balk. Die maakt het mogelijk om alle vaakgebruikte links bij de hand te houden.

Veel van de beheer-werkzaamheden in Drupal 7 gebeuren in het zogenaamde scherm overlay, waardoor minder dan in Drupal 5 en 5, het gevoel opkomt om door een oerwoud van schermen te moeten navigeren.

2. Eenvoudigere installatie

Volgens sommigen zou Drupal een aanzienlijk grotere gebruikersgroep hebben als de installatieprocedure eenvoudiger was. Drupal 7 neemt hierin een forse stap voorwaarts, met een installatieprocedure die vooral helderder en meer behulpzaam is. En al moet de database nog steeds handmatig worden aangemaakt en is FTP nodig voor het uploaden van de bestanden, Drupal 7 installeren voelt prettig en eenvoudig.

3.  Slimmer out-of-the-box

Tot en met Drupal 5 lag de focus van de Drupal ontwikkelaars vooral op de technische aspecten van het systeem. Met Drupal 6 kwam een vaag idee van gebruiksvriendelijkheid in beeld en met de ontwikkeling van Drupal 7 werd usability het centrale uitgangspunt. Er is in de aanloop naar Drupal 7 (de verwachte releasedatum staat nu op 4 december 2 januari 2011) veel onderzoek gedaan naar de vraag hoe Drupal-gebruikers de software in hun dagelijkse praktijk gebruiken. De uitkomsten daarvan hebben geleid tot betere voorinstellingen, zoals bijvoorbeeld t.a.v. URLs: vriendelijke URLs staan vooringesteld aan en de Path module is geactiveerd na installatie.

4. Content eenvoudiger dan ooit

Het content-invoerscherm van Drupal 7 is eenvoudiger en vooral overzichtelijk, met name door het gebruik van verticale tabs. Alle opties van voorheen zijn nog steeds aanwezig, maar het scherm is veel systematischer ingedeeld, wat het zuivere invoerwerk vergemakkelijkt. Bovendien behoren alle essentiele modules voor het gebruik van afbeeldingen in de nieuwe versie tot de core van Drupal, oftewel, ze worden standaard meegeinstalleerd met Drupal. Deze modules zijn: Imagecache, Imageapi, ImageField en FileField.

Hetzelfde geldt voor de onvolprezen module CCK, tot en met versie 6 als losse (contributed) module te installeren maar in versie-7 een core module. CCK maakt het mogelijk om door middel van Drupal's  webinterface custom content types aan te maken, content-definities die afwijken van de standaard pagina of -artikel. Met enkele eenvoudige handelingen is het mogelijk een content type aan te maken voor vrijwel elk doel.

5. Verbeterde API

Achter Drupal's krachtige webinterface gaat nog een andere, minstens zo krachtige wereld schuil, namelijk de API, de Application Programmers Interface. Dit is de plaats waar applicatie-ontwikkelaars kunnen inhaken op de Drupal software om deze te manipuleren, uit te breiden en verbeteren. Het is z'n API die Drupal maakt tot een waar applicatieplatform. Ook de API maakt in Drupal 7 de nodige verbeteringen mee.

Drupal 7 beschikt over een eigen test-framework (Testing), is geheel database-onafhankelijk en kan overweg met RDF. Installatie-profielen zijn eenvoudiger aan te leggen en in Drupal 7 behoort jQuery-UI tot de core.

6. Drupal ziet er goed uit!

En om te besluiten waarmee we dit artikel begonnen: Drupal 7 ziet er goed uit! Waar in vroegere versies de beheerinterface geen toonbeeld van estethiek was, kan die van versie-7 de de concurrentie met andere open source CMS-systemen ruimschoots aan. Uiterlijk dan - in functionaliteit laat Drupal de concurrentie allang achter zich.