x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Over versies, upgraden en updaten

Moet ik mijn Drupal website upgraden, wanneer en naar welke versie?

Zo vlak na de komst van Drupal 7 en dus met 3 major Drupal versies in omloop, worden de bekende vragen weer veel gehoord: Wanneer moet ik upgraden? Naar welke versie? Kan ik een versie overslaan? Kan ik nog even wachten? Is mijn website niet verouderd?

Onderstaand wat richtlijnen om de keuze te vergemakkelijken.

1. U wilt nu een nieuwe website starten

De keuze voor Drupal 7 is verantwoord, mits alle benodigde versie-7 modules aanwezig zijn.  Voor complexe websites zou dit een probleem kunnen zijn en in die gevallen is het verstandig om voor Drupal 6 te kiezen. Nu ontwikkelen op Drupal 7 betekent dat u waarschijnlijk zo’n 5 jaar voort kunt voor de volgende major upgrade nodig is.

2. U heeft een Drupal 6 website, upgraden of niet?

Voor de doorsnee bedrijfswebsite is er geen algemene noodzaak om te upgraden naar versie 7. Uw versie-6 website kan waarschijnlijk nog 2 a 3 jaar mee voor een major upgrade strict noodzakelijk is.

Maakt uw site gebruik van community faciliteiten of is deze om een andere reden veiligheidsgevoelig, dan is het verstandig om up-to-date te blijven en een upgrade naar versie 7 voor de komende 18 maanden in te plannen.

Heeft u een voorkeur voor de laatste versie en wilt u toch zo snel mogelijk upgraden naar versie 7, wacht dan tot de zomer van 2011. De eerste kinderziektes in  versie 7 en modules zijn dan zeker weggewerkt, en de kans dat alle modules aanwezig zijn is groter.

3. U heeft een versie 5 website, wat nu?

Gaat het om een gemiddelde bedrijfswebsite waar alleen de beheerder zelf inlogt, dan kan in het algemeen gesproken technisch de website nog wel een jaartje mee. Zorg wel dat Drupal + modules zijn ge-update naar de meest actuele versies.

De vraag is echter (de website is immers tenminste 3 jaar oud of ouder) of het niet eens tijd wordt voor een vernieuwing van de gehele website, waarbij vormgeving, inrichting en functionaliteit aan de huidige eisen kunnen worden aangepast. In dat geval kan de website op Drupal 7 worden gebaseerd en kunt u weer zo’n 5 jaar verder voor een Drupal-upgrade nodig is.

Voor wie overweegt om z’n Drupal-5 website te laten upgraden naar Drupal 7 is het bovenstaande zeker van toepassing. Er is tussen versie 5 en 7 zoveel veranderd aan de interne werking van Drupal, dat de kosten van een upgrade in de buurt komen van die van website vernieuwing.

Wanneer u niet direct aan een nieuwe site wilt maar uw huidige versie-5 site wel up-to-date wilt houden, dan luidt het advies om te upgraden naar versie 6

Voor websites die extra veiligheids risico’s meebrengen, zoals community sites, intra- en extranets en dergelijke, raden wij dringend aan om direct te upgraden naar versie 6.

4. U heeft nog nooit van Drupal gehoord

Neem vandaag nog contact op.