x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Backdrop CMS brengt versie 1.6 uit

Backdrop CMS, de Drupal-afsplitsing waarover we eerder al dit artikel schreven, heeft afgelopen maand (17 januari) versie 1.6 uitgebracht. De nieuwe release bevat, naast  bugfixes, een aanzienlijke lijst nieuwe features.

Backdrop CMS: Drupal light

Het initiatief voor Backdrop stamt uit 2013. Een aantal Drupal ontwikkelaars was op dat moment minder tevreden met de richting waarin Drupal zich begon te ontwikkelen, met name Drupal versie 8.

Hun klacht over Drupal betrof met name 2 punten:

  • Vanaf versie 7 begint Drupal in softwarematig opzicht dermate complex te worden dat voor niet-professionele ontwikkelaars de software niet altijd meer is 'bij te benen'.
       
  • Mede door deze complexiteit, zeker vanaf Drupal versie 8, wordt Drupal soms een minder geschikte keuze voor de kleinste opdrachtgevers zoals publieke organisaties, nonprofits en persoonlijke websites.

Genoemde ontwikkelaars besloten een afsplitsing van de Drupal software te maken en deze, als een soort Drupal light, verder te ontwikkelen. Backdrop zou daarmee tegemoet moeten komen zowel aan kleinere opdrachtgevers die een sterk en flexibel CMS willen inzetten als aan de grote groep niet- en semi-professionele open-source ontwikkelaars.

Backdrop CMS mascotte

Van versie 1.0 tot versie 1.6

Ruim 2 jaar geleden, op 14 januari 2015, zag Backdrop versie 1.0 het daglicht. Ten tijde van versie 1.4 noemde Backdrop zichzelf "de snelste manier om een flexibele, hedendaagse website te ontwikkelen".

Deze week bracht Backdrop inmiddels de 6e minor realease uit. Er werd voor deze versie functionaliteit toegevoegd zoals:

Een vernieuwde, gebruiksvriendelijke file manager

Versie 1.6 komt met een verbeterde, ingebouwde file manager. Deze houdt van elke upload bij -en verteld de gebruiker- op welke plaatsen deze wordt gebruikt.

Backdrop file manager


Custom view modes 

De mogelijkheid om custom view modes te definieren en te configureren:


Mobile friendly menu's

Menu's hebben de optie om automatisch om te schakelen naar 'hamburger mode', wat alle menu;s out-of-the-box geschikt maakt voor mobiel gebruik:

Mobile friendly hamburger menu's


Mission statement

De ontwikkeling van Backdrop CMS lijkt nog steeds in lijn met hun mission statement. Die komt er op neer dat voor de website eigenaar wordt gestreefd naar de hoge kwaliteit van Drupal 8, terwijl tegelijk de ontwikkelaar er relatief eenvoudig mee kan werken, vergelijkbaar met Drupal 7.

Aan de core van de software worden steeds nuttige functionaliteiten toegevoegd, maar alleen wanneer die nuttig zijn voor de doorsnee gebruiker. Voor website eigenaren kan het al-met-al aanzienlijk eenvoudiger/goedkoper zijn om te upgraden naar Backdrop dan naar Drupal 8.

Backdrop links