x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Drupal brengt 14.000e uitbreidings-module uit

Drupal bracht afgelopen week z'n 14.000e uitbreidingsmodule uit. Met dit enorme arsenaal aan modules is voor enorm veel website-functionaliteit een kant-en-klare oplossing voorradig.

Modulaire opzet

Drupal is modulair opgezet. Dat wil zeggen dat de kern van Drupal bestaat uit een overzichtelijk CMS dat alleen de basis bevat die nodig is voor het opzetten van een website of webapp plus een aantal extra's zoals bijvoorbeeld een weblog. Alle extra functionaliteit wordt vervolgens door middel van een plugin-achtig systeem toegevoegd in de vorm van uitbreidingsmodules.

Denk bijvoorbeeld aan koppeling met sociale platforms, functionaliteit voor het gebruik van audio en video of zaken die het beheer van de site kunnen vergemakkelijken of beter aanpassen aan de vereisten van de beheerder.

Developer community

Deze uitbreidingsmodules worden ontwikkeld door Drupals developer community, een groep van (per januari 2012) ruim 14.000 ontwikkelaars verspreid over de hele wereld. Deze ontwikkelaars publiceren hun modules op drupal.org, waar deze -op grond van de GNU General Public License door iedereen gedownload en gebruikt kunnen worden.

De grote omvang van Drupals developer community en het nog veel grotere aantal actieve members*), is een van de grote krachten achter het succes van Drupal: zwaktes, veiligheidsproblemen en eventuele fouten in uitbreidingsmodules worden snel gesignaleerd en kunnen zodoende snel worden opgelost. Mede hierdoor zijn de  uitbreidingsmodules voor Drupal in het algemeen van een hoge en constante kwaliteit.

*) Per januari 2012 had Drupal ruim 748.000 geregistreerde gebruikers.