x
DWB Internet heet nu Webbureau Holland

Flash steeds minder popuair bij websitebezoekers
Gepost op 31 augustus 2015

Flash, de invoegtoepassing van Adobe waarmee video, audio en applicaties in webpagina's kunnen worden ingevoegd, blijft populariteit verliezen onder websitebezoekers. Recente berichten over nieuwe veiligheidslekken hebben weer een nieuwe golf kritiek doen ontstaan.

In de berichten die medio juli van dit jaar werd een groot veiligheidslek gemeld. Door dit lek was het bezoeken van een besmette of gehackte website of alleen al het te zien krijgen van een besmette advertentie in de vorm van een Flash animatie, voldoende om het slachtoffer van malware te worden. De Flash player installeerde in dat geval de Kovter-malware op de computer van de gebruiker.

Flash heeft een lange geschiedenis van veiligheidsproblemen. Zo werd al in 2012 door de overheid gewaarschuwd voor het gebruik van deze invoegtoepassing vanwege veiligheidslekken die diefstal en beschadiging van bestanden op de computer van de gebruiker mogelijk maakten. Ook uit 2013 en 2014 zijn securityproblemen van Flash bekend.

Mobiel

Flash had al een tijd te lijden onder afnemende belangstelling doordat Apple de iPhone en de iPad van het begin af aan niet toeruste voor gebruik met de invoegtoepassing. Android telefoons en tablets kunnen wel Flash gebruiken maar hebben het niet standaard op hun apparaten geinstalleerd, zodat de Flash-gebruikersaantallen onder Android gebruikers niet al te groot moet worden ingeschat.

Met de populariteit van mobieltjes en tablets, die in aantal de desktopcomputer allang zijn voorbijgestreefd, lijkt Flash dan ook steeds meer een technologie van het verleden te worden.

HTML5

Tegelijk zien we ook de noodzaak voor het gebruik van Flash afnemen. De technologieen en technieken die bijvoorbeeld HTML5 de laatste jaren heeft gebracht (en die steeds verder worden ontwikkeld) kunnen inmiddels ruimschoots met Flash wedijveren en vormen steeds meer het aangewezen alternatief voor Adobes zorgenkindje.